سرو كاد

ساخت وبلاگ

سرو كاد

از انواع سروهاى كوهى است. به فارسى «سرو كاد» و در گرگان با نام محلى «پيرو» ناميده مى‌شود. در كتب طب سنتى اين درختچه را نيز نوعى عرعر ذكر مى‌كنند. به فرانسوى Genevrier cade و Cadier و Genevrier oxycedre و به انگليسى Cade-oil-plant و Prickly cedar گفته مى‌شود. گياهى است از ردۀ كاج تيرۀ Cupressaceae نام علمى آن:Juniperus oxycedrus L. و مترادفهاى آن J. marschalliana Stev. و J. rhodocarpa Stev. و J. rufescens Link.

مى‌باشند.

مشخصات

درختچه‌اى است به بلندى  ۶  متر و قطر حدود  ٣٠  سانتى‌متر، دو پايه، پوست انشعابات آن خاكسترى روشن است. شاخه‌هاى آن راست يا كمى خميده و شاخه‌هاى جوان آن كوتاه و سه‌ضلعى سبزرنگ است. برگهايش سوزنى و هر سه برگ از يك گره خارج مى‌شود. انتهاى برگها تيز مانند سوزن. رگبرگ وسطى آن در پشت برگ برجسته و ابعاد برگ  ٢٠ - ١۵ * ۵ / ١  ميلى‌متر است. ميوۀ آن كروى و رنگ آن قرمز و از نظر ابعاد  ٣ - ٢  برابر بزرگتر از ميوۀ پيرو است. اين درختچه در اروپاى جنوبى، تركيه، قفقاز، عراق و ايران انتشار دارد. در ايران در زيارت گرگان ديده شده است.

تركيبات شيميايى

از تنه و شاخه‌هاى درخت قطران و روغن كاد گرفته مى‌شود. در ميوۀ درختچه سرو كاد در حدود  ۶  درصد رزين، كمى قند ساكاروز و گلوكوز و اسانس وجود دارد.

خواص-كاربرد

سرو كاد از نظر طبيعت شبيه سرو كوهى (عرعر) است يعنى خيلى گرم و خشك مى‌باشد و خوردن ميوه يعنى دم‌كردۀ ميوۀ آن داراى خواص مشابه خواص سرو عرعر مى‌باشد و امّا روغن كاد براى تسكين درد دندان استعمال مى‌شود و معمول است كه يك قطره از آن را در دندان كرم‌خورده كه درد مى‌كند مى‌ريزند ساكت مى‌شود.

خوردن  ٢٠  قطره روغن كاد را سابقا براى كشتن كرم كدو به كار مى‌بردند.

در استعمال خارجى در دفع جرب و ناراحتى پوست استعمال مى‌شود و هرگاه يكى دو بار به بدن بمالند و قدرى مالش دهند ناراحتى رفع مى‌شود. روغن كاد در رفع اكزما اعم از ساده يا مركب و زردزخم  ١ و همچنين در بيمارى‌هاى پوستى خشك ريشه احتمالا تأثير مفيدى دارد ولى در ساير بيمارى‌هاى جلدى كم‌اثر است.

اگر مخلوطى از  ٢  گرم روغن كاد و  ۴  گرم روغن بادام و  ٣٠  گرم گليسرين را در موارد شقاق پستان بمالند مفيد است. اگر شقاق خيلى عميق باشد، مقدار روغن كاد را مى‌توان بيشتر كرد و قلم‌مو را به محل آلوده نموده و به موضع ماليد به‌طورى كه كاملا آن را بپوشاند و پس از هربار كه بيمار به طفل شير مى‌دهد باز اين عمل تجديد شود. البته هر بار قبل از شير دادن بايد پستان كاملا تميز و بدون آلودگى شود.

روغن كاد در بيمارى جلدى براى التيام گال گوسفندان در دامپزشكى نيز كاربرد دارد.

در مورد اكزما  ١۵  گرم روغن كاد را با  ۶٠  گرم روغن بادام شيرين مخلوط و در موضع اكزما مى‌مالند. مصرف فرآورده‌هاى سرو كاد بايد با نظر پزشك انجام گيرد.


 ١ ) . Impetigo
لیش...
ما را در سایت لیش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فلاحتگر lish بازدید : 944 تاريخ : دوشنبه 25 فروردين 1393 ساعت: 5:0